top of page

Οικοποιεία (Μπουτάρης)

Τα επτά Οινοποιεία της εταιρίας Μπουτάρη αποτελούν ορόσημα στην εξέλιξη της ελληνικής οινοποιίας. Επτά σταθμοί, έξι στην Ελλάδα και ένας στη Γαλλία, αποκλειστικό προνόμιο και τεκμήριο της γνώσης και της υπεροχής της εταιρίας στο χώρο του κρασιού. Επτά οινοποιεία που διαφύλαξαν, ανέδειξαν και καταξίωσαν τις ελληνικές ποικιλίες ανά τον κόσμο. Περιπλανηθείτε στους χώρους τους, ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες τους και γνωρίστε τον «πλούτο» που διαθέτουν και τα κάνει τόσο μοναδικά.

Οινοποιείο Νάουσσας

Η Ιστορία του ελληνικού κόκκινου κρασιού ξεκινά...στο Οινοποιείο Μπουτάρη στη Νάουσα.

Μία περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Μπουτάρη στην Νάουσα αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή στην ιστορία και στη φιλοσοφία της εταιρίας Μπουτάρη, αφού από εδώ, πριν από 130 χρόνια, ξεκίνησε η πορεία της εταιρίας που ανέδειξε το ελληνικό κρασί εντός και εκτός συνόρων και πρωταγωνιστεί στην εξέλιξη της ελληνικής οινοποιίας μέχρι και σήμερα.

Στο οινοποιείο ο επισκέπτης θα γνωρίσει τους χώρους και τη φιλοσοφία που γεννάνε τις ξεχωριστές γεύσεις των κρασιών Μπουτάρη, την ιστορική κάβα του Οινοποιείου, μια από τις μεγαλύτερες κάβες παλαίωσης με περισσότερα από 3.000 βαρέλια και τα παλαιότερα ελληνικά κρασιά στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός μοναδικού πολύ-θεάματος στον κόσμο του κρασιού και της ιστορίας της εταιρίας.

Τοποθεσία

Στη Νάουσα σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Μακεδονίας στις ανατολικές παρυφές του Βερμίου, έχει την έδρα του το Οινοποιείο Μπουτάρη, ένα από τα πιο ιστορικά ελληνικά Οινοποιεία. Ένας μοναδικός σταθμός στην εξέλιξη του κρασιού σε μια από τις πιο σημαντικές πατρίδες του, τη Μακεδονία.

Ταυτότητα

Η ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στη ζώνη της Νάουσας στη Β. Ελλάδα χάνεται στο παρελθόν. Ο ρόλος της εταιρίας Μπουτάρη υπήρξε καθοριστικός όχι μόνο στη διαφύλαξη της τοπικής ποικιλίας του ξινόμαυρου, όταν η αμπελοκαλλιέργεια σχεδόν είχε εγκαταληφθεί, αλλά και στην ανάδειξη και καταξίωσή της ποικιλίας και της ΠΟΠζώνης της Νάουσας, μέσα από εξαιρετικά και ιστορικά κρασιά.

Η εταιρία Μπουτάρη δημιούργησε στην περιοχή μια ομάδα συμβεβλημένων παραγωγών επιλεγμένων αμπελώνων και ανέλαβε τη διαχείριση τους. Η ενέργεια αυτή οδήγησε στην κατάταξη των αμπελώνων σε ποιοτικά επίπεδα, γεγονός που αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα.

Οι αμπελώνες της βρίσκονται στις ηλιόλουστες νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου προφυλαγμένοι από τους κρύους βόρειους ανέμους. Οι άφθονες βροχοπτώσεις και το σχετικά δροσερό κλίμα παίζουν ευεργετικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη καρποφορία των φυτών. Τα εδάφη είναι αργιλοπηλώδη, ασβεστούχα ιδανικά για την παραγωγή κρασιών με πλούσιο σώμα.

Η ερυθρή ποικιλία ξινόμαυρο (ΠΟΠ Νάουσα) δίνει εξαιρετικά ερυθρά κρασιά επιδεκτικά παλαίωσης, καθώς και πολλούς διαφορετικούς τύπους οίνων, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Τη δεκαετία του '80 ξεκίνησε και η καλλιέργεια των ξενικών ποικιλιών Merlot και Syrah τα αποτελέσματα των οποίων ήταν εντυπωσιακά και οδήγησαν στη δημιουργία μονοποικιλιακών κρασιών αλλά και σε εξαιρετικά χαρμάνια με το Ξινόμαυρο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το δυναμικό του αμπελώνα και τις περαιτέρω δυνατότητες αξιοποίησής του.

Επίσκεψη

Η επίσκεψη στους χώρους του οινοποιείου περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και στις κάβες παλαίωσης, παρακολούθηση ενός πολυθεάματος με την ιστορία της εταιρίας και του κρασιού και γευστικές δοκιμές οίνων σε συνδυασμό με παραδοσιακές τοπικές συνταγές.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 - 17:00

Σάββατο και Κυριακή

Οινοποιείο Νάουσσας: Στενήμαχος, Τ.Κ. 59200 Νάουσα - Ημαθία Τηλ: +30 23320 5970 Fax: +30 23320 41240 email: naoussa.winery@boutari.gr

Οινοποιείο Γουμενίσσας

Από πού ξεκινά η οινική ιστορία της Γουμένισσας; Από το οινοποιείο Μπουτάρη!

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 η εταιρία Μπουτάρη έδωσε νέα πνοή στην οινοπαραγωγή και την αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής της Γουμένισσας, με την οικονομική ενίσχυση των ντόπιων αμπελουργών και την επένδυσή της στο μικρό Οινοποιείο της περιοχής, που εξοπλίστηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Εδώ παράγεται και η Φιλυριά Μπουτάρη, ένα εκλεκτό μείγμα των δύο σημαντικότερων ντόπιων ποικιλιών, του Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκας, που φτιάχνεται από σταφύλια που καλλιεργούνται βιολογικά στον ομώνυμο, ιδιόκτητο αμπελώνα Μπουτάρη.

Τοποθεσία

Βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στην ορεινή Γουμένισσα, το Οινοποιείο Μπουτάρη άρχισε να λειτουργεί το 1984, και για πολλά χρόνια ήταν το μοναδικό Οινοποιείο της περιοχής. Η Γουμένισσα είναι το κέντρο μιας περιοχής που φημίζεται εδώ και αιώνες για τα κρασιά της. Από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι ντόπιοι κάτοικοι καλλιεργούσαν στις πλαγιές του όρους Πάικου και στους χαμηλούς λόφους που περιβάλλουν την κωμόπολη, τις ποικιλίες σταφυλιών Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα.

Ταυτότητα

Το κτήμα Μπουτάρη στη Γουμένισσα βρίσκεται στη Κοινότητα της Φιλυριάς του νομού Κιλκίς. Η εταιρία αγόρασε στο τέλος της δεκαετίας του '80 την συγκεκριμένη έκταση η οποία σε συνδυασμό με την λειτουργία του οινοποιείου Μπουτάρη στην περιοχή από το 1984, συνέβαλε καθοριστικά ώστε η αμπελοκαλλιέργεια να γίνει και πάλι από τις κυριότερες ασχολίες του τόπου.

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας Μπουτάρη, που καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας φυτεύτηκε το 1991. Σήμερα το κτήμα Φιλυριά αποτελεί πρότυπο αμπελώνα για τα δεδομένα της περιοχής και του ελλαδικού χώρου γενικότερα.

Η συνολική έκταση του κτήματος είναι 66 στρέμματα, από τα οποία ο αμπελώνας καταλαμβάνει τα 55. Αποτελεί ένα από τα πιο πυκνοφυτεμένα αμπέλια της περιοχής με περισσότερα από 400 φυτά ανά στρέμμα, έχει δυτικό προσανατολισμό και υψόμετρο που φτάνει τα 187 μέτρα. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα και ισχυρούς βόρειους ανέμους. Τα εδάφη του αμπελώνα, ασβεστολιθικά, ξηρικά, καλά αποστραγγιζόμενα, εμφανίζουν αρκετές παραλλαγές ως προς το βάθος και τη σύνθεσή τους.

Το μεγαλύτερο μέρος του είναι φυτεμένο με Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα ενώ υπάρχουν και άλλες υπό πειραματισμό ποικιλίες όπως Chardonnay, Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon οι οποίες επέδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα και με την κατάλληλη διαχείριση εξαιρετικά αποτελέσματα.

Επίσκεψη

Η επίσκεψη στους χώρους του οινοποιείου περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και στην κάβα παλαίωσης και γευστικές δοκιμές οίνων.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 - 15:00

Σάββατο και Κυριακή κατόπιν ραντεβού

Οινοποιείο Γουμένισσας: Γουμένισσα, T.K. 613 00 Κιλκίς Τηλ.:+30 23430 41989 Fax: +30 23430 41598 email: goumenissa.winery@boutari.gr

Οινιποιείο Μαντινείας

Από που κατάγονται οι αγαπημένες σας απολαύσεις...από τους αμπελώνες Μπουτάρη στην Πελοπόννησο!

Το οινοποιείο της εταιρίας βρίσκεται στη Μηλιά, 8 χλμ από την Τρίπολη. Είναι από τα παλαιότερα οργανωμένα οινοποιεία και η παρουσία του αποτέλεσε οδηγό στη διάσωση και επέκταση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή. Η επέκτασή του τα τελευταία χρόνια και ο συνεχής εκσυγχρονισμός του, βαδίζουν παράλληλα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της εταιρίας στη ζώνη και εκφράζουν τη φιλοσοφία της σε θέματα ποιότητας.

Τοποθεσία

Στην ιστορική περιοχή της Μαντινείας βρίσκεται το Οινοποιείο Μπουτάρη. Η σχέση της Μαντινείας με την αμπελοκαλλιέργεια είναι το ίδιο παλιά με την ιστορία της, γεγονός που επιβεβαιώνεται από αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή και φυσικά από το «κλήμα του Παυσανία», το παλαιότερο ίσως αμπελόκλημα στον κόσμο. Εκεί το 1991, η εταιρία Μπουτάρη εδραιώνει και επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή, μέσα από την ιστορική Οινοποιία Καμπά που εντάσσεται πλέον στον Όμιλο Μπουτάρη.

Ταυτότητα

Όπως και σε άλλες σημαντικές αμπελοοινικές ζώνες έτσι και εδώ η συνεισφορά της εταιρίας Μπουτάρη ήταν καθοριστική. Διαφύλαξε από εξαφάνιση μία από τις κυριότερες ελληνικές λευκές ποικιλίες, το Μοσχοφίλερο, απ’ όπου παράγεται το ΠΟΠ Μαντινεία και ανέδειξε στο έπακρο το δυναμικό της κάνοντάς το γνωστό ανά τον κόσμο.

Σε υψόμετρο 650 μέτρων, βρίσκεται ο τοπικός αμπελώνας Μπουτάρη, εκτάσεως 700 στρεμμάτων. Τη μεγαλύτερη έκτασή του καλύπτει η γηγενής ποικιλία Μοσχοφίλερο. Επίσης καλλιεργούνται οι ποικιλίες Gewurztraminer, Chardonnay και κάποιες ακόμα υπό πειραματισμό ελληνικές και ξενικές.

Ο αμπελώνας είναι ξηρικός, με συνεχείς αναμπελώσεις, ενώ τα παλαιότερα αμπέλια φτάνουν την ηλικία των 48 ετών. Μεγάλο μέρος του αμπελώνα αποτελείται από χαλικώδεις πλαγιές με ανατολική έκθεση, πράγμα που εξασφαλίζει καλή ωριμότητα και άριστη ποιότητα πρώτης ύλης. Τα εδάφη είναι αργιλώδη και αργιλοπηλώδη, καλώς στραγγιζόμενα. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ηπειρωτικό με ψυχρό χειμώνα και θερμό καλοκαίρι.

Παράλληλα, επιλεγμένα κτήματα καλλιεργούνται σε μία εξίσου σημαντική ζώνη ΠΟΠ της Πελοποννήσου, τη Νεμέα. Στη περιοχή Πετρί όπου καλλιεργείται η ευγενέστερη ελληνική ερυθρή ποικιλία Αγιωργίτικο, η εταιρία Μπουτάρη συνεργάζεται στενά με τοπικούς αμπελουργούς διατηρώντας πολύχρονες συμβάσεις που διασφαλίζουν μία στενή σχέση με την περιοχή και την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών υψηλής ποιότητας. Στο Ντουραμάνι, βρίσκεται ένας μικρός ιδιόκτητος αμπελώνας 14 στρεμμάτων όπου παράγονται πειραματικά κρασιά σε περιορισμένη ποσότητα.

Οινοποιείο Μαντινείας: 8ο χλμ. Εθνικής Οδού Τρίπολης – Πύργου Μηλιά Τριπόλεως T.K. 221 00, Τρίπολη Τηλ.: +30 2710 411477 Fax : +30 2710 411777 email: mantinia.winery@boutari.gr

Οινοποιείο Σαντορίνης

Πρώτη επιλογή η Σαντορίνη. Επόμενη...

...το Οινοποιείο Μπουτάρη

Το Οινοποιείο Μπουτάρη στην Σαντορίνη, με την χαρακτηριστική λευκή του θόλο, άρχισε να λειτουργεί το 1989, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμπελοοινική ανάπτυξη του νησιού. Ανοικτό για το κοινό, προσφέρει στους επισκέπτες του ολοκληρωμένες υπηρεσίες ξενάγησης.

Το Οινοποιείο Μπουτάρη αναδεικνύει τη μαγευτική αύρα της Σαντορίνης και υπόσχεται να αποτελέσει μια μοναδική οινική εμπειρία, λουσμένη στο αιγαιοπελαγίτικο φως!

Τοποθεσία

Το Οινοποιείο Μπουτάρη βρίσκεται στο δρόμο για το Φάρο, μετά το Ακρωτήρι. Οι ενδείξεις και οι μαρτυρίες για την αμπελοκαλλιέργεια ξεκινούν από την προϊστορική φάση του νησιού, πριν από τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη γύρω στο 1.500 π.Χ. Στα μέσα της δεκαετίας του '80, ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση της εταιρίας Μπουτάρη με τον αμπελώνα της Σαντορίνης, έναν από τους ελάχιστους αμπελώνες που δεν έχει προσβληθεί από τη φυλλοξήρα.

Ταυτότητα

Μέσα από το διορατικό βλέμμα ενός έμπειρου έλληνα οινοπαραγωγού, η εταιρία Μπουτάρη εντόπισε μία ακόμη σημαντική αμπελοοινική ζώνη με μεγάλη δυναμική και σημαντικές προοπτικές παραγωγής κρασιών υψηλής ποιότητας. Πρωταρχικός στόχος ήταν να θέσει και να επιβάλει όλες τις ποιοτικές προϋποθέσεις για την παραγωγή τού Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Σαντορίνη και να εφαρμόσει τεχνικές οινοποίησης άγνωστες μέχρι τότε για τον τόπο.

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας, με έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, φυτεύτηκε για πρώτη φορά το 1992 και η φύτευσή του ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα. Η τοποθεσία του κτήματος είναι νότια, στη «ζεστή» πλευρά του νησιού. Χαρακτηριστική είναι η αραιή φύτευση του κτήματος, περίπου 250 φυτά ανά στρέμμα.

Οι συνθήκες μικροκλίματος που επικρατούν είναι ιδιαίτερες. Το υψόμετρο ξεκινά από τα 105 και φτάνει τα 140 μέτρα. Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από ότι στα γύρω νησιά των Κυκλάδων, οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και οι άνεμοι πνέουν με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Γιʼ αυτό το λόγο τα φυτά κλαδεύονται χαμηλά σε σχήμα καλαθιού. Στο μέσο τους τοποθετούνται τα σταφύλια και με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσονται από τους δυνατούς ανέμους. Η πυκνή νυχτερινή ομίχλη τους προσφέρει υγρασία την οποία απορροφούν και συγκρατούν. Το έδαφος αμμώδες και ηφαιστειακής προέλευσης είναι καλυμμένο με σκωρία, λάβα και ελαφρόπετρα. Οι ιδιόμορφες αυτές συνθήκες οδηγούν σε μικρή ποσοτικά παραγωγή, πρώιμη ωρίμανση και καλή υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών.

Οι ποικιλίες που επιλέχτηκαν ήταν κυρίως οι ντόπιες λευκές, όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Αηδάνι, αλλά και κάποιες άλλες που καλλιεργούνται πειραματικά.

Επίσκεψη

Το οινοποιείο είναι ανοιχτό στο κοινό και προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ξενάγησης. Γευστικές δοκιμές σαντορινιών κρασιών, σε συνδυασμό με ντόπιες γεύσεις και ένα ταξίδι στην ιστορία του νησιού και την αναγέννηση του σαντορινιού αμπελώνα μέσα από ένα πολυθέαμα ήχου και εικόνας, αποτελούν μία αξέχαστη εμπειρία. Στο οινοποιείο υπάρχει επίσης η δυνατότητα αγοράς κρασιών Μπουτάρη, βιβλίων και αξεσουάρ κρασιού. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 18:00

Οινοποιείο Σαντορίνης: Μεγαλοχώρι, Τ.Κ. 84700 Σαντορίνη Τηλ. : +30 22860 81011, 81607 Fax: +30 22860 81606 email: santorini.winery@boutari.gr

Οινοποιείο Κρήτης

Το οινοποιείο Μπουτάρη στην Κρήτη είναι κτισμένο έξω από το χωριό Σκαλάνι, στο κτήμα Φανταξομέτοχο. Σε απόσταση μόλις 8 χλμ από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και 4 χλμ από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, αποτελεί το στολίδι της αμπελουργικής ζώνης Αρχάνες. Το κτήμα Φανταξομέτοχο ή αλλιώς «μετόχι των φαντασμάτων», χρωστάει το όνομα του στις προσπάθειες του πρώην ιδιοκτήτη του να το διασώσει από τις πειρατικές επιδρομές, διαδίδοντας ότι στο κτήμα κατοικούν φαντάσματα. Στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου σας περιμένου η πλούσια κάβα, η ιδιαίτερη αίθουσα προβολής για ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της Κρήτης και η εντυπωσιακή αίθουσα γευσιγνωσίας όπου έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε επιλεγμένα τοπικά κρασιά και να ανακαλύψετε τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής. Την άνοιξη του 2015 η οινοποιία Μπουτάρη, προχωρώντας στη σύναψη συνεργασίας με τα Aria Hotels δημιούργησε το Scalani Hills Residences. Οι τρεις πολυτελείς κατοικίες περιβάλλονται από 70 στρέμματα αμπελοελαιώνα και στεγάζονται στο παλιό μετόχι, πλήρως ανακαινισμένο με απόλυτο σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο του κτήματος. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στις Kotsifali, Malvasia και Liatiko, ονομασίες που προέρχονται από τις μοναδικές ποικιλίες κρασιού του κτήματος.

ΕΔΩ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για μια αξέχαστη διαμονή στο Skalani Hills Residences!

Οι βιβλιογραφικές αναφορές επιβεβαιώνουν την άρρηκτη σχέση της περιοχής με την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή κρασιού από την αρχαιότητα. Άξιο αναφοράς αποτελεί η εύρεση στην περιοχή Βαθύπετρο του πρώτου πιεστηρίου που χρονολογείται στα 1600 π.Χ.. O κύριος στόχος της εταιρίας Μπουτάρη ήταν να θέσει τις βάσεις για την ανάδειξη του κρητικού κρασιού παγκοσμίως, μέσα από την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Η επέκταση της δραστηριότητας της στην Κρήτη και η ενασχόληση της με τον Κρητικό αμπελώνα ξεκίνησε το 1990 με την φύτευση του ιδιόκτητου αμπελώνα Μπουτάρη στο Σκαλάνι, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου. Η μεγάλη επένδυση της εταιρίας στην περιοχή ολοκληρώθηκε το 2004 με τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου οινοποιείου με εντυπωσιακούς χώρους φιλοξενίας. Ο πολυετής πειραματισμός τόσο με γηγενείς όσο και με ξένες ποικιλίες είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία κρασιών υψηλής ποιόητας και ιδιαίτερου χαρακτήρα όπως κρασιά περιορισμένης παραγωγής από τον ιδιόκτητο αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας: Σκαλάνι, Φανταξομέτοχο, Ιουλιάτικο, Moschato Spinas καθώς και τον Πειραματικό οίνο Φανταξομέτοχο Ροζέ καθώς και καθημερινά ποιοτικά κρασιά με διαχρονική ποιότητα και άριστη σχέση ποιότητας τιμής όπως τα: Κρητικός Λευκός καιΚρητικός Κόκκινος . Το οινοποιείο της Κρήτης προσφέρει στους επισκέπτες του ολοκληρωμένες υπηρεσίες ξενάγησης και διαθέτει ένα μικρό κατάστημα απ’ όπου ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει όλα τα κρασιά της οινοποιίας, τοπικά προϊόντα καθώς και βιβλία & αξεσουάρ σχετικά με το κρασί και την γαστρονομία. Μια ολοκληρωμένη ξενάγηση διαρκεί περίπου 1 ώρα και συμπεριλαμβάνει:

  • Ξενάγηση στους χώρους οινοποίησης και στην υπόγεια κάβα

  • Παρακολούθηση πολυθεάματος με την ιστορία της Κρήτης

  • Γευστική Δοκιμή 3 κρασιών

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΩΝ ΜΠΟΥΤΑΡΗ 15 χρόνια Οινοποιείο της Χρονιάς (‘12, ‘11, ‘10, ‘09, ’08, ’06, ’05, ’04, ’03, ’02, 01, ’00, ’98, ’94, ’92) Η Οινοποιία Μπουτάρη έχοντας κερδίσει αυτή την σημαντική διάκριση 15 φορές από το παγκοσμίου φήμης περιοδικό Wine & Spirits κατατάσσεται το 2012 στην 3η θέση παγκοσμίως στο Hall of Fame του περιοδικού Ευρωπαϊκό Οινοποιείο της Χρονιάς 2008 Η Οινοποιία Μπουτάρη είναι το μόνο Ελληνικό οινοποιείο που έχει λάβει αυτή την τόσο μεγάλη διάκριση από το εγκεκριμένο Αμερικάνικο περιοδικό Wine Enthusiast

Οινοποιείο Κρήτης: Σκαλάνι, Τ.Κ. 70100 Ηράκλειο Κρήτης Τηλ: +30 2810 731617 Fax: +30 2810 731755 email: crete.winery@boutari.gr www.facebook.com/boutariwines Το οινοποιείο είναι ανοιχτό στο κοινό: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 - 17:00 και κατόπιν ραντεβού Ο αμπελώνας τους

Η φύτευση του κτήματος άρχισε το 1990 στο πλαίσιο της οργανωμένης διερεύνησης της εταιρίας Μπουτάρη για το ποιοτικό δυναμικό των Ελληνικών ποικιλιών καθώς και του εγκλιματισμού ξενικών ποικιλιών σε ελληνική γη. Το Φανταξομέτοχο, μάλιστα, αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της αγάπης που έχει η εταιρεία για τους αμπελώνες και του τρόπου που τους σχεδιάζει και τους δημιουργεί.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή αυτού του αμπελοτεμαχίου αφού το ανάγλυφό του και ο προσανατολισμός του το προστατεύουν από τους θερμούς νότιους ανέμους του καλοκαιριού και σε συνδυασμό με το υψόμετρο και το έδαφός του δίνουν ποιοτικά σταφύλια και οδηγούν στην παραγωγή ιδιαίτερων κρασιών.

Ο Νέος Κύκλος

Μέσα στα 25 χρόνια ζωής του, ο αμπελώνας του κτήματος έχει δημιουργήσει ξεχωριστούς Κρητικούς οίνους, όπως το Σκαλάνι και το Φανταξομέτοχο. Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, τον πρώτο κύκλο ζωής του και διατηρώντας τον κύριο κορμό των ποικιλιών του (Kotsifali, Syrah, Chardonnay, Malvasia Aromatica), ο αμπελώνας ετοιμάζεται για έναν νέο κύκλο δημιουργίας. Η αναμπέλωση που πραγματοποιείται στο κτήμα θα προσθέσει τρεις ακόμα ποικιλίες στο δυναμικό του (Βιδιανό, Ασύρτικο και Μαυροτράγανο), ενώ η πρώτη πλήρης σοδειά του αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι Ποικιλίες του Αμπελώνα

Η ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα περιλαμβάνει τόσο ξενικές όσο και ντόπιες ποικιλίες αφού δίπλα στο Chardonnay και το Syrah, έχει φυτευθεί το Βιδιανό, η Malvasia Aromatica, το Ασύρτικο, το Κοτσιφάλι, το Μοσχάτο Σπίνας και το Λιάτικο. Επίσης, ο αμπελώνας της Κρήτης λειτουργούσε πάντα και ως «πειραματικός αμπελώνας» αφού πολλές ποικιλίες όπως το Μαυροτράγανο, το Ασύρτικο, το Αηδάνι, καλλιεργήθηκαν πρώτα σε ένα μικρό κομμάτι του αμπελώνα ώστε να παρατηρηθεί ο εγκλιματισμός τους στην περιοχή και να δοκιμαστεί το προϊόν που μπορούν να δώσουν.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου γίνονται στον αμπελώνα όλες οι απαραίτητες εργασίες ώστε να οδηγηθούμε το καλοκαίρι σε ένα ποιοτικό και ιδιαίτερο προϊόν. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να ζήσουν από κοντά τη διαχείρηση του αμπελώνα και ανάλογα με την εποχή να παρακολουθήσουν τις όποιες εργασίες λαμβάνουν χώρα.

Συγκεκριμένα, η αμπελουργική χρονιά ξεκινάει τους πρώτους μήνες του έτους οπότε και το αμπέλι κλαδεύεται, ενώ την άνοιξη ανοίγουν τα μάτια και αναπτύσσονται τα πρώτα φύλλα. Ο καρπός του αμπελιού «δένει» το Μάιο και η ωρίμανσή του έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Ο Τρύγος, ο οποίος αποτελεί και την πιο ενδιαφέρουσα περίοδο για να επιλέξει κάποιος να μείνει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ξεκινάει στις αρχές Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η πιο δύσκολη αλλά συνάμα και η πιο συναρπαστική περίοδος για το οινοποιείο και δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες να τη ζήσουν από κοντά!

Από τα σταφύλια του αμπελώνα παράγονται δύο ξηρά και δύο γλυκά κρασιά. Το λευκό ξηρό κρασί Φανταξομέτοχο, το ερυθρό ξηρό Σκαλάνι και τα γλυκά κρασιά Μοσχάτο Σπίνας και Ιουλιάτικο. Η παραγωγή του κρασιού γίνεται στο σύγχρονο οινοποιείο της εταιρείας του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2004.

Ταξίδι στον κόσμο του κρασιού

Η παραγωγή του κρασιού ξεκινάει με την προσεκτική διαλογή των σταφυλιών και το διαχωρισμό της ρόγας από τα κοτσάνια. Στη συνέχεια οι λευκές ποικιλίες οδηγούνται στο πιεστήριο όπου θα δώσουν τον πλούσιο σε αρώματα μούστο τους, ενώ οι ερυθρές ποικιλίες οδηγούνται στις δεξαμενές για να γίνει η εκχύλιση. Η αλκοολική ζύμωση ξεκινάει στις ανοξείδωτες δεξαμενές και, αφού ολοκληρωθεί, τα κρασιά οδηγούνται στην υπόγεια κάβα του οινοποιείου όπου και θα παραμείνουν για παλαίωση. Οι ιδανικές συνθήκες του επικρατούν στο χώρο καθώς και η χρήση καινούριων δρύινων βαρελιών από τη Γαλλία και την Αμερική, βοηθούν στην εξέλιξη του κρασιού και στην ανάπτυξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Επίσης, στην κάβα θα μπορέσουν οι επισκέπτες να μάθουν όλα τα μυστικά για τη σωστή παλαίωση ενός κρασιού στο σπίτι τους καθώς και για τη δημιουργία της προσωπικής τους κάβας!

Ακολουθώντας, λοιπόν, τα μονοπάτια του οινοποιείου, ο επισκέπτης περνάει από όλες τις παραγωγικές φάσεις του κρασιού και στο τέλος καταλήγει στην αίθουσα γευσιγνωσίας όπου με φόντο το μαγευτικό τοπίο, μυείται στα μυστικά της οινογευσίας και συνδυάζει τα αρώματα και τις γεύσεις του τόπου. Με τη βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικού θα μάθει να δοκιμάζει σωστά ένα κρασί, να αντιλαμβάνεται τα αρώματα της ποικιλίας και της παλαίωσης και να το αξιολογεί.

Τα κρασια του

http://www.boutari.gr/el/index.php?option=ozo_content&perform=blogcategory&id=3&Itemid=31&oinop=12

Οινοποιείο Νότιας Γαλλίας

To Domaine de Mayrac αποτελεί το έβδομο οινοποιείο της εταιρίας Μπουτάρη και βρίσκεται στην Νότια Γαλλία, στην περιοχή Appellation dʼ Origine Controllée (A.O.C. ή A.C.) Limoux.

Επενδύοντας στη Νότια Γαλλία, η εταιρία αξιοποιεί και εξελίσσει την τεχνογνωσία της, τόσο σε οινολογικά και αμπελουργικά θέματα, όσο και στην διαχείριση τοπικών οινοποιείων, αποκτώντας παράλληλα ένα διεθνές προφίλ.

Τοποθεσία

To Domaine de Mayrac βρίσκεται στην περιοχή Oνομασίας Προέλευσης Κρασιών Ανωτέρας Ποιότητας Limoux, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οινοπαραγωγικές περιοχές της Νότιας Γαλλίας.

Ταυτότητα

Το Domaine de Mayrac έχει συνολική έκταση 700 στρεμμάτων, από τα οποία τα 200 βρίσκονται σε πλήρη παραγωγή, τα 150 αποτελούν νέες φυτεύσεις, 100 είναι προς φύτευση και τα υπόλοιπα είναι δασική έκταση. Οι βασικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στον αμπελώνα είναι οι λευκές Chardonnay, Chenin Blanc και Mauzac και οι ερυθρές Cabernet Franc, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvingon, Arinarnoa and Pinot Noir. Παράλληλα, καλλιεργούνται και πολλές άλλες ποικιλίες για πειραματικούς σκοπούς.

Το οινοποιείο παράγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά 2 λευκά, 1 ροζέ και 2 ερυθρά κρασιά. Πρόκειται για τα λευκά Poemes και Limoux, για το ροζέ Poemes και τα ερυθρά Poemes και Millesime.

Ο αμπελώνας της Ελλάδας (newinesofgreece.com)

Ο αμπελώνας της Ελλάδας έχει μακρά ιστορία, όντας ένας από τους αρχαιότερους του κόσμου. Συνεχίζει δε να καλλιεργείται αδιάκοπα, οδηγώντας στην παραγωγή κρασιών, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αποτελείται από αμπελουργικές «νησίδες», οι οποίες καλύπτουν σχεδόν κάθε σημείο της χώρας, ηπειρωτικής και νησιωτικής. Η Ελλάδα, με το μεσογειακό κατά κανόνα κλίμα της, βρίσκεται καθ’ όλη την έκτασή της εντός της ευνοϊκής για την αμπελοκαλλιέργεια κλιματικής και γεωγραφικής περιοχής (35° έως 41° βόρειο γεωγραφικό πλάτος). Δέχεται δε την ευεργετική επίδραση της θάλασσας, η οποία περιβάλλει το μεγάλο πλήθος των νησιών της και λόγω του όγκου της επηρεάζει καθοριστικά και το κλίμα ηπειρωτικών περιοχών και ιδιαίτερα αυτό των παραθαλάσσιων αμπελοτοπίων. Ο αμπελώνας της Ελλάδας εντοπίζεται σε εδάφη και ανάγλυφο που ποικίλλουν έντονα και σε υψόμετρα που ξεκινούν από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνουν να ξεπερνούν τα 1.000μ. Ωστόσο, πολύ μεγάλο μέρος του εκτείνεται σε ορεινά και ημιορεινά αμπελοτόπια και πολύ μικρότερο σε αμπελοτόπια με ηπειρωτικά χαρακτηριστικά. Χωρίζοντας τον αμπελώνα της Ελλάδας σε μεγάλες γεωγραφικές ενότητες, διακρίνουμε τους αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας, της κεντρικής Ελλάδας (που περιλαμβάνει και αυτόν της Αττικής), της Πελοποννήσου και των νησιών Ιονίου πελάγους, των νησιών του Αιγαίου πελάγους και της Κρήτης. Οι αμπελώνες αυτοί χωρίζονται περαιτέρω σε μικρότερους, με τα δικά τους ιδιαίτερα εδαφοκλιματικά και τοπογραφικά χαρακτηριστικά, τα οποία, σε συνδυασμό με γηγενείς, κυρίως, ποικιλίες αμπέλου, προσδίδουν στα ελληνικά κρασιά τη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα που τα διακρίνουν.

Ελληνικά Αμπελοτοπία

Τα ελληνικά αμπελοτόπια παίζουν κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας ευρείας γκάμας μοναδικών και διαφορετικών κρασιών, όπως είναι τα ελληνικά. Σε γενικές γραμμές, τα ελληνικά αμπελοτόπια χωρίζονται στις εξής τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: • Ορεινά και ημιορεινά • Παραθαλάσσια • Ηπειρωτικά • Ηφαιστειακά Ανάμεσα στα ελληνικά αμπελοτόπια κυριαρχούν τα ορεινά και τα ημιορεινά, που χαρακτηρίζουν και τις περισσότερες ζώνες οίνων ΠΟΠ της χώρας. Τα ορεινά και ημιορεινά ελληνικά αμπελοτόπιασυγκεντρώνουν, άλλωστε, σημαντικά πλεονεκτήματα, δεδομένου του αρκετά θερμού και ξηρού κλίματος της χώρας. Ανάλογα πλεονεκτήματα έχουν και τα παραθαλάσσια ελληνικά αμπελοτόπια, όπως βέβαια και τα παραλίμνια ή παραποτάμια, σε μικρότερο βέβαια βεληνεκές. Όσον αφορά τα ηφαιστειακά ελληνικά αμπελοτόπια, που αφορούν ουσιαστικά τον αμπελώνα στη Σαντορίνη, συγκεντρώνουν ιδιαίτερα αμπελουργικά χαρακτηριστικά, απαράμιλλης αξίας για τα παραγόμενα σε αυτά κρασιά.

Η ιστορία του ελληνικού κρασιού

Οποιαδήποτε προσπάθεια να καταγραφεί η ιστορία του ελληνικού κρασιού, παρότι αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, είναι ένα εξαιρετικά πολυσύνθετο και περίπλοκο εγχείρημα, σαν να επρόκειτο για την καταγραφή της ίδιας της ελληνικής ιστορίας! Η αναφορά και μόνο στα βασικά σημεία της ιστορίας του ελληνικού κρασιού απαιτεί πολύχρονη διεπιστημονική μελέτη. Προϋποθέτει δε τη συγγραφή δεκάδων τόμων, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αναρίθμητες πηγές, τα αρχαιολογικά ευρήματα, οι ιστορικές αναφορές, οι επιστημονικές έρευνες, οι μελέτες και οι δημοσιεύσεις για την αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση, τα κρασιά, καθώς και η διαχρονική αξία και η σημασία που έχουν για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Ωστόσο, κάθε πραγματικός οινόφιλος έχει πολλά να κερδίσει, έστω και από μια συνοπτική περιγραφή τηςιστορίας του ελληνικού κρασιού, αφού θα τον μυήσει στην εξερεύνηση ενός «μαγικού» οινικού γίγνεσθαι. Παρότι, μάλιστα, πρόκειται για το αρχαιότερο του «παλιού κόσμου» του κρασιού, προκαλεί για μια βιωματική ανακάλυψη και εξερεύνηση, προτείνοντας κάτι πιο νέο, ακόμα και από τα κρασιά του «Νέου Κόσμου»: τα νέα κρασιά της Ελλάδας. Καθ’ όλη τη μακρά ιστορία του ελληνικού κρασιού, η σχέση αμπελιού-οίνου είναι άρρηκτα δεμένη με όλους τους κατοίκους της Ελλάδας, απ’ άκρη σ’ άκρη. Έτσι, οποιαδήποτε αναφορά στην ιστορία του ελληνικού κρασιού περιέχει αναπόφευκτα, στοιχεία που αφορούν τον πολιτισμό, την οικονομία, τη θρησκεία, την κοινωνική ζωή, την καθημερινότητα, αλλά και τους τόπους όπου αναπτύχθηκε η αμπελοκαλλιέργεια, η οινοπαραγωγή και η κατανάλωση κρασιού. Η ιστορία του ελληνικού κρασιού καλύπτει μία εξαιρετικά μεγάλη χρονική περίοδο, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως, όσον αφορά τη συνεχόμενη καλλιέργεια της αμπέλου και τη διαχρονική παραγωγή οίνων. Η απαρχή της αμπελοκαλλιέργειας στον ελλαδικό χώρο ξεπερνά τους ιστορικούς χρόνους και χάνεται στα βάθη των αιώνων. Από τότε, το αμπέλι και το κρασί συνοδεύουν την Ελλάδα και τους κατοίκους της μέχρι τις μέρες μας, χωρίς διακοπή! Άλλες φορές δοξάζονται και άλλες μένουν στη σκιά των γεγονότων, της πολύπαθης γης που τα γέννησε. Σε κάθε περίπτωση, η βουτιά βαθιά στο χρόνο καταδεικνύει, αν μη τι άλλο, το βαθμό ωριμότητας των ελληνικών αμπελοτοπίων και των παραγωγών τους, για τη δημιουργία των νέων κρασιών της Ελλάδας.

http://www.newwinesofgreece.com/el/ellinika_oinopoieia/index.html

Κατηγορίες οινών

Με το βασικό κανονισμό 479 του 2008 και τον κανονισμό εφαρμογής 607 του 2009 – μεταξύ άλλων – η Ε.Ε. αποφάσισε να εντάξει και τους οίνους στο πλαίσιο που ισχύει για όλα τα άλλα αγροτικά προϊόντα, καθιερώνοντας τις ακόλουθες κατηγορίες οίνων: • Οίνοι ΠΟΠ: Τα «προϊόντα ΠΟΠ» είναι αυτά με «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης». Σε αυτή την κατηγορία οίνων εντάσσονται οι ελληνικοί οίνοι με Ονομασία Προέλευσης (VQPRD), δηλαδή οι οίνοι ΟΠΑΠ και οι οίνοι ΟΠΕ (οίνοι ΠΟΠ της Ελλάδας). • Οίνοι ΠΓΕ: Τα προϊόντα ΠΓΕ είναι αυτά με «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη». Σε αυτή την κατηγορία οίνων εντάσσονται όλοι οι Τοπικοί Οίνοι και όσοι από τους οίνους με «Ονομασία κατά Παράδοση» έχουν ταυτοχρόνως και θεσπισμένη γεωγραφική ένδειξη, δηλαδή η Βερντέα και 15 ρετσίνες (οίνοι ΠΓΕ της Ελλάδας). • Ποικιλιακοί οίνοι: Οι ποικιλιακοί οίνοι είναι μια νέα κατηγορία οίνων, στην οποία θα εντάσσονται όσοι επιτραπέζιοι οίνοι πληρούν τις προϋποθέσεις και τους ελέγχους που ορίζονται στο άρθρο 63 του Κανονισμού 607/2009. Οι οίνοι αυτοί αποκτούν το δικαίωμα αναγραφής της χρονιάς εσοδείας και της ποικιλιακής τους σύνθεσης (αλλά όχι της γεωγραφικής τους ένδειξης), σε αντίθεση με τους απλούς επιτραπέζιους οίνους. • Επιτραπέζιοι οίνοι: Οι «απλοί» επιτραπέζιοι οίνοι είναι μια κατηγορία οίνων όπου εντάσσονται όλα τα κρασιά που δεν ανήκουν φυσικά στις κατηγορίες ΠΟΠ και ΠΓΕ, αλλά ούτε και στην κατηγορία των ποικιλιακών οίνων. Οι επιτραπέζιοι οίνοι εξακολουθούν να μην έχουν το δικαίωμα αναγραφής ούτε της χρονιάς εσοδείας, ούτε των ποικιλιών που συμμετέχουν στη σύνθεσή τους.


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
No tags yet.
bottom of page